Historien om Amme hoppen Carmen og min og ikke mindst føllets redning.
Efter mange timer hvor folingen havde stået på, var tanken: “Du giver dem lige ro en time”.
Det var så fejlen, for da jeg gik i stalden igen, så var der ikke noget at gøre. Hun havde presset ”livet” ud. Så det var et straks opkald til dyrlægen. Det er nu, og hun gjorde alt for at nå det, men 10 minutter før hun nåede frem, faldt Darling om og der var ikke mere at gøre. Det er voldsomt at se en hest med så mange smerter hvorefter den må give op.
Dog må man forsøge at se det positive i situationen…. der var jo stadig en fyr, der havde brug for hjælp.
Den fulde koncentrationen vendte jeg derfor mod føllet. Jeg var ikke klar over, at man kunne malke en død hest. Jeg troede at når livet var over, var der ikke mere at hente. Jeg fik malket 1.5 liter af Darling. Så jeg var sikker på at der var råmælk til ham. Og for en sikkerheds skyld fik han de første 300 ml. med sonde. Resten af natten var det sutte flaske hver 2 time.
På facebook er der en gruppe: ”Ammehoppe formidling” ( i denne situation er facebook en god opfindelse.
Der varet opslag at der stod en hoppe på Fyn, der lige havde mistet sit føl. Det var slået op dagen før. Jeg krydsede fingre, jeg ved der er bud efter sådanne hopper. De havde også fået flere henvendelser efter at jeg kontaktede dem.
Føl har bedst af at blive opdraget på af heste. Jeg kan ikke forstille mig en hingst der er flasket op, vil være nem at håndtere som voksen hest. Når man står i situationen, så tænker man ikke så meget. Det drejer sig om at finde en hurtig løsning, så føllet får den bedst mulige opvækst.
Næste morgen kom svar: ”ja vi kan godt forsøge og hoppen vil tage ham til sig”.
Jeg søgte heldigvis hjælp hos andre heste venner med erfaring. Ingen af os hverken jeg eller hopppens ejer, havde prøvet det før.
Et af de råd jeg fik: ”Lad nu være med at tro det er nemt, få nu fat i en dyrlæge, der kan give hoppen hormoner, og lad dem gøre det. De har prøvet det før.” Så det gjorde vi. ”Og sørg for at tage en masse viskestykker med”.
Føllet ind i trailer og afsted vi drog, til Fyn. Lidt af en rejse. Men jeg er glad for at min mand trådte til og kørte os hele vejen.
Der blev taget godt imod os da vi pludselig stod i deres stald, med et føl der havde behov for en ny “mor”. Dyrlægen var der også, så vi kunne starte med det samme og føllet var dejligt sulten.
Hoppen fik et hormon der påvirker hende kraftigt, så hun begynder at svede, og al det sved der overhovedet kunne samles sammen, bliver føllet så smurt ind i. Og derefter pakket ind i viskestykker, der er brugt til at tørre hoppen med. Og så er det med at krydse fingre. Og holde dem under konstant opsyn. De første 5 gange føllet var oppe og patte. Havde vi et træktov på Carmen. Jeg er glad for at hoppeejer kendte hendes hest så godt.
Men 24 timer tog det, før vi var sikre på, at det var lykkedes. Kæmpe arbejde fra alle sider og et par dage efter stod jeg igen tilbage i stalden med føl og hoppe. Men var glad for at få alt den hjælp til at det lykkedes.
Den lille fyr, er kommet til at hedde. Refsgaards Armani.
(Fyren er blevet jo “døbt” af ammehoppens sved. )
Tusind tak til alle der støttede mig. Med deres viden. Det var guld i sådan en situation